Views: 4
حضرت رقیه علیها السلام در منابع تاریخی
حضرت رقیه فرزند امام حسین علیه السلام است. بر اساس نوشته های بعضی کتابهای تاریخی، نام مادر حضرت رقیه(علیهاالسلام)، امّ اسحاق است که پیشتر همسر امام حسن مجتبی (علیهالسلام) بوده و پس از شهادت ایشان، به وصیت امام حسن (علیهالسلام) به عقد امام حسین (علیهالسلام) درآمده است. در مورد تاریخ تولد حضرت رقیه چیزی معلوم نیست. در تعداد دختران امام حسین و نامهای آنها اختلاف وجود دارد. آنچه از منابع بدست می آید امام حسین علیه السلام دارای چهار دختر بنامهای فاطمه کبری، فاطمه صغری، سکینه و رقیه بوده است. اصل وجود دختری چهار ساله برای امام حسین علیه السلام در منابع شیعی آمده است. در کتاب کامل بهائی نوشته علاء الدین طبری (قرن ششم هجری) قصه دختری چهار ساله که در ماجرای اسارت در خرابه شام در کنار سر بریده پدر به شهادت رسیده، آمده است. اما در مورد نام او، آیا رقیه بوده یا فاطمه صغری و… اختلاف است.
رقیه بنت الحسین (رحمها الله)
تحقیقی درباره حضرت رقیه سلام الله علیها
سیر تاریخی سرگذشت حضرت رقیه علیها السلام در منابع تاریخی
گفتاری پیرامون حضرت رقیه (س)
پژوهشی در هویت تاریخی حضرت رقیه (علیهاالسلام)
پاسخی به شبهه درباره حضرت رقیه(س)
آیا امام حسین(ع) دختری با نام حضرت رقیه(س) داشتند؟
نام واقعی رقیه دختر امام حسین(ع)
سن حضرت رقیه (س) و تاریخ شهادت ایشان
مشهور این است که ایشان سه یا چهار بهار بیشتر به خود ندیده و در روزهای آغازین صفر سال ۶۱ ه .ق، پرپر شده است.
یکی از کتابهای کهن که در زمینه حضرت رقیه مطالبی نقل نموده، کتاب اللهوف از سیدبن طاووس است. وی می نویسد: «شب عاشورا که حضرت سیدالشهداء (علیه السلام) اشعاری در بی وفایی دنیا میخواند، حضرت زینب (علیهاالسلام) سخنان ایشان را شنید و گریست. امام (علیه السلام) او را به صبر دعوت کرد و فرمود: «خواهرم، ام کلثوم و تو ای زینب! تو ای رقیه و فاطمه و رباب! سخنم را در نظر دارید [و به یاد داشته باشید] هنگامی که من کشته شدم، برای من گریبان چاک نزنید و صورت نخراشید و سخنی ناروا مگویید [و خویشتن دار باشید.]
بعد از واقعه عاشورا دشمن تمام کسانی را که زنده مانده بودند ، اسیر کرد. میان این اسرا، یک دختر کوچک هم دیده می شد. این دختر کوچک رقیه بود. رقیه دختر امام حسین علیهاالسلام که حالا بعد از شهادت پدرش به همراه عمه اش زینب و اسرای دیگر به طرف شام می رفت. از داخل خرابه های شام، صدای یک کودک به گوش می رسید. تمام کسانی که در میان اسرا بودند، می دانستند که این صدای رقیه دختر کوچک امام حسین است. رقیه از خواب بیدار شده بود و سراغ پدرش را می گرفت. گویا خواب پدرش را دیده بود. در این حال یزید، دستور داد سر امام حسین علیه السلام را به رقیه نشان بدهند. وقتی حضرت رقیه علیهاالسلام سر بریده پدرش امام حسین علیه السلام را دید، با فریاد و ناله خودش را روی سر بریده پدرش انداخت و همان جا، از دنیا رفت. مرقد مطهر حضرت رقیه علیها السلام در سوریه نزدیک به قبر حضرت زینب علیها السلام است.
رقیه سلام الله علیها
شهادت حضرت رقیه (س) سندی بر مظلومیت خاندان پیامبر
مرقد مطهر حضرت رقیه (س)
ساکنان محله الامین که رقیه در آن مدفون است نکتهاى را متذکر مىشوند و آن اینکه ایشان به خواب یکى از سادات علوى از خاندان مرتضى آمده که آب به داخل قبر ایشان نفوذ و آن را تخریب کرده است. این فرد رقیه علیها السلام را سه شب در خواب مىبیند و لذا قبر را حفر و در آن جنازه دو کودک خردسال که ۵ سال بیشتر نداشتند را مشاهده مىکند و آنگاه قبر را تعمیر و مرمت مىکند و سپس خود از دنیا مىرود.
چون فضاى این مکان گنجایش زائران را نداشت، مرحوم شیخ نصراللّٰه خلخالى در ۱۳۵۰ ش در صدد توسعۀ مقبره و حرم برآمد؛ لذا خانههاى اطراف را با کمک مردم خَیّرِ محل خریدارى کرد ولى عدهاى راضى نشدند و به همین منوال باقى بود تا در سال ۱۳۶۳ ش به گفتۀ جناب حجهالاسلام فهرى زنجانى، نمایندۀ وقت مقام معظم رهبرى در سوریه، با خرید آن خانهها و پرداخت چندین برابر قیمت آنها، امر پىریزى بناى جدید حرم از سوى جمهورى اسلامى و با حضور مقامات سوریه آغاز شد.
مساحت ساختمان حرم بیش از چهارهزار متر مربع است که ششصد متر مربع از آن، صحن و فضاى باز است و بقیه را حرم و شبستان آن و مسجد دیگرى که در مجاورت ضریح ساخته شد، تشکیل مىدهند. در بازسازىهاى اخیر، اطراف ضریح و شبستانها را توسعه فراوانى دادهاند و صحنهاى جدیدى نیز در حال احداث است.
نوع معمارى، که اکنون در بناى حرم به کار رفته، معمارى ایرانى – اسلامى است.
صحن مسجد که گرداگرد آن به صورت ایوانى بهاندازۀ یک و نیم متر مسقف است، با ستونهاى بسیار زیباى سنگى سفید و کنگرهاى ساخته شدهاند. گنبد آن به کلى تعویض و براساس معمارى ایرانى ساخته شده و دوازده ستون مرمرین در داخل حرم آن را نگهداشتهاند. گرداگرد سقف و دیوارهها نیز کاشىکارى است.
مقام و مقبرۀ حضرت رقیه علیها السلام
متن زیارت نامه حضرت رقیه (علیهاالسلام)
ماجرای نبش قبرحضرت رقیه
توسل به حضرت رقیه (س)
شبهه ای درباره حضرت رقیه(س)
در سایه سار قلم
سه سالگی اش بر مدار عاشورا می چرخد. اتفاقی که طنین خنده های کودکانه اش را به غارت می برد. در عطش می ماند و می گدازد. فرات از چشمانش مهاجرت می کند. بی پناهی اش، در تمام بیابان ها تکثیر می شود.
این سه سالگی اوست که در ویرانه ای کنار کاخ سبز، به اهتزاز درآمده و مکر خاندان ابوسفیان را به زانو درآورده است.
بحر طویل حضرت رقیه(س) و امام زمان(عج)
مناجات گونه ای در محضر حضرت رقیه علیهاالسلام در حرم شریفش
وفات حضرت رقیه علیهاالسلام
حضرت رقیه علیهاالسلام
حضرت رقیه علیهاالسلام آرزوی قشنگ «بابا»
ستاره دمشق (حضرت رقیه علیهاالسلام )
کتاب شناسی حضرت رقیه(س)
۱٫ ۲۰۰ داستان از مصائب و کرامات حضرت رقیه(س)، عباس عزیزی، تهران: بوستان قرآن ، ۱۳۸۸ و صلاه ، ۱۳۸۹، و قم: معصومین(ع) ، ۱۳۸۵.
۲٫ ۵۵ درس زندگی از سیره ی عملی حضرت رقیه(ع)، امیرحسین علیقلی، تهران: حکمت و اندیشه، ۱۳۹۳.
۳٫ السیده رقیه بنت الامام الحسین (ع)، تالیف علی الربانی الخلخالی؛ مترجم جاسم الادیب، قم: مکتب الحسین (ع) ، ۱۴۲۷ق.
۴٫ آشنایی با سیره و زندگانی حضرت رقیه(س)، عباس حیدرزاده، قم: عصر آگاهی ، ۱۳۹۱.
۵٫ پژوهشی تازه پیرامون حضرت رقیه بنت الحسین خاتون محشر، مجید زجاجی مجرد، کاشان: محتشم، ۱۳۸۵ و تهران: سبحان، ۱۳۸۸.
۶٫ جلوه ی صبر دختر علی زینب کبری(س) بانوی قهرمان کربلا: بانضمام خطبه های آن حضرت در کوفه و شام و گوشه ای از مصائب حضرت رقیه(س) همراه با زیارت آن بزرگواران، فراهم آورنده حسین علی زاده، مشهد: علی زاده ، ۱۳۸۶.
۷٫ حضرت رقیه(س)، مهدی سلمان؛ تصویرگر فرشته منعمی، قم: براق ، ۱۳۸۶.